Spring naar de inhoud

De filosofie van het KODO-design

Mazda introduceerde zijn unieke designfilosofie in 2010 en zijn vermogen om auto’s meer vitaliteit te geven, is de drijvende kracht achter de meermaals bekroonde stijl van het huidige Mazda-gamma. Zo mocht Mazda recent verschillende designonderscheidingen in ontvangst nemen: de Mazda3 werd bekroond met de designonderscheidingen van Red Dot en World Car Awards, terwijl de Mazda MX-30 en Mazda CX-30 een Red Dot-onderscheiding voor productdesign in de wacht sleepten.

Met een onberispelijke eigenaarservaring als hoofdpijler van Mazda’s ontwikkelingsstrategie ‘Sustainable Zoom-Zoom 2030’ blijft het KODO-design centraal staan in Mazda’s streven om het merk voortdurend te verbeteren en het design te verheffen tot het niveau van kunst.

Terwijl sommige beginselen cruciaal blijven voor KODO, komt de constante evolutie van de designtaal perfect tot uiting in de natuurlijke stijlevolutie van de Mazda3 en de CX-30 naar de MX-30. Jo Stenuit, Design Director voor Mazda Europe, legt uit hoe dat komt: “De eerste elektrische wagens op de markt kregen een erg futuristische, soms zelfs buitenaardse stijl, waarmee de ontwerpers de nadruk wilden leggen op het elektrische aandrijfgeheel. Die stijl genoot echter weinig bijval bij het grote publiek. Nu de elektrische auto zijn plaats heeft gevonden op de markt is deze futuristische stijl niet langer nodig.”

“Daarom hebben we voor de MX-30 een tweede, meer utilitaire fase van het KODO-design in het leven geroepen: die steunt niet meer op het vernieuwende karakter van de elektrische aandrijving, maar op de waarde die de hele auto zijn kopers zal bieden. Hoewel deze nieuwe interpretatie een heel andere kant van KODO laat zien, hebben we ons nog steeds toegespitst op de reflecties van het koetswerk. In zekere zin is de MX-30 een experiment om de grenzen van KODO op te zoeken en kan hij in de toekomst een zekere invloed uitoefenen op de evolutie van onze designfilosofie.”

Daar waar de Mazda MX-30 nieuwe aspecten van het KODO-design verkent, bouwen de Mazda3 en Mazda CX-30 voort op het huidige designsucces. Ze behouden het vitale karakter van KODO, terwijl ze mikken op een prestigieuzere stijl dankzij de elegantie en puurheid van een minimalistische look die alle overbodige franjes elimineert.

De drie kernelementen van het Mazda-design zijn in het Japans bekend als Yohaku of Ma (de schoonheid van open ruimte), Sori (evenwichtige en gebalanceerde welvingen) en Utsuroi (het spel van licht en schaduw).

“We hebben Yohaku of Ma gebruikt voor het koetswerk en interieur van de CX-30”, aldus Jo Stenuit. “Dit aspect is gebaseerd op de tweede fase van KODO, die met zo weinig mogelijk elementen emotionele designs tracht te creëren. Het gaat met andere woorden terug naar de wortels van degelijk autodesign: gebruik enkel de elementen die echt nodig zijn en verfijn ze tot in de perfectie.”

“Bij het koetswerk van de CX-30 komt Ma ongetwijfeld het best tot zijn recht in de neus. In tegenstelling tot veel andere merken hebben we het design erg eenvoudig gehouden, zonder overbodige ‘coole’ accenten toe te voegen. De lege ruimte errond laat die weinige kernelementen nog beter tot hun recht komen en creëert een duidelijkere focus op die elementen, zoals de koplampen.

“De eerste indruk die klanten van de auto moeten hebben, is er een van rust, zonder een overdaad aan technologieën en overbodige designelementen. Zo creëren we het Ma-gevoel in het interieur. In deze uitgekiende lege ruimte werden de rijelementen nauwkeurig geplaatst met het oog op een perfecte ergonomie, zodat de bestuurder zich ten volle kan toeleggen op het rijden.”

De basis van de toekomstige elegantie volgens Mazda put inspiratie uit de zuiverste Japanse kunsttradities en de schoonheid van de ruimte tussen voorwerpen. Ze verenigt dynamische proporties met een klassiek silhouet en een artistieke manipulatie van licht, die steunt op de unieke benadering van de ontwerpers en vaklui van het merk.

Er waren honderden uren van minutieus boetseer- en lakwerk nodig om de perfecte balans van spanning, kracht en voortdurend veranderende lichtreflecties te krijgen die inherent is aan de gespierde schouders, de elegante rondingen en de vloeiende, ronde oppervlakken van Mazda’s jongste designgeneratie.

Een dergelijke gecontroleerde vitaliteit creëren met een even mooie als doordachte en eenvoudige vorm, vereist uitzonderlijk veel tijd, discipline en vakmanschap. Toch vormt ze een pijler van de typisch Japanse elegantie van Mazda’s nieuwe designvisie, waarbij de bezitservaring verder wordt verrijkt door de presentatie van de auto als een kunstvoorwerp.

Net als bij de MX-30 zullen we bij de onthulling van de volgende modellen nieuwe elementen van KODO kunnen ontdekken. Bovendien zullen die elementen in de loop der tijd evolueren om enkele van de mooiste auto’s op de weg te creëren.

“Toekomstige producten zullen het KODO-design verder doen evolueren”, besluit Jo Stenuit. “De MX-30, de Mazda3 en de CX-30 zullen bijdragen tot de toekomstige designs, net als de concept-cars RX-Vision en Vision Coupé. “Design is een constante evolutie. Onze designteams overal ter wereld bespreken het elke dag en blijven het verbeteren, verfijnen en bewerken voor toekomstige producten.”

 

Bron : mazda-press.com