Spring naar de inhoud

Wereldpremière Mazda CX-60

Op unieke wijze vervaardigd in Japan

  • Mazda’s eerste oplaadbare hybridetechnologie voor de Europese markt
  • Topmodel – het krachtigste wegmodel dat Mazda ooit heeft gebouwd

Willebroek, 8 maart 2022. De gloednieuwe Mazda CX-60 PHEV lanceert de eerste oplaadbare full-hybridtechnologie van de constructeur op de Europese SUV-markt.

Als belangrijkste nieuwigheid die het merk het afgelopen decennium heeft onthuld, vertegenwoordigt het nieuwe topmodel alles wat het merk de voorbije honderd jaar tot zijn DNA heeft gemaakt, van het uitmuntende koetswerk- en interieurdesign tot het erg verfijnde Japanse vakmanschap en van de nieuwste innovaties op het vlak van mensgerichte technologie tot de wereldwijd toonaangevende motoren.

De schitterende en dynamische stijl van de Mazda CX-60 PHEV belichaamt de intelligentie en elegantie van het nieuwste Kodo-design. Samen met het Japanse concept ‘Ma’, de rust en waardige schoonheid van open ruimten, werd het verweven met de robuustheid van de opvallende SUV-architectuur met voorin gelegen motor en achterwielaandrijving.

Het elegante, hoogwaardige interieurdesign van topkwaliteit is typisch voor Mazda en diep geworteld in het Japanse erfgoed. Daarnaast introduceert het de ideeën van Kaichou en Musubu: het eerste verwijst naar een baanbrekend element dat verschillende materialen en texturen verenigt, zoals esdoornhout, nappaleder, uniek bewerkt Japans textiel en chroomdetails, terwijl het tweede betrekking heeft op de bindingskunst, die als inspiratie diende voor de bijzonder gedetailleerde stiknaden op het instrumentenbord.

De behandeling van de sierafwerking in esdoornhout belichaamt de Japanse esthetiek van Hacho, een asymmetrisch evenwicht of opzettelijke oneffenheid. De verschillende patronen en garens van de geweven stoffen reageren gevoelig op veranderingen in de lichtinval en de Japanse stiktechniek Kakenui creëert ‘hangende stiknaden’ met ruimte tussen de stoffen die een glimp van het onderliggende materiaal laten zien.

De mensgerichte technologieën werden heruitgevonden en verfijnd om de Jinba-Ittai-ervaring te perfectioneren en beantwoorden meer dan ooit aan de individuele behoeften van de bestuurder. Het baanbrekende Mazda Driver Personalisation System herkent de bestuurder en past automatisch de omgeving – zetelpositie, stuurwiel, spiegels, head-updisplay en zelfs de instellingen van het geluidssysteem en de airconditioning – aan volgens diens fysieke eigenschappen en persoonlijke voorkeuren.

De Mazda CX-60 PHEV vormt de speerpunt in het Europese plug-inhybrideoffensief. Het aandrijfgeheel koppelt een rechtstreeks ingespoten 2.5 Skyactiv-G-benzinemotor aan een 100 kW sterke elektromotor, een volledig nieuwe achttrapsautomaat en een grote batterij van 17,8 kWh en 355 volt.

Deze tandem van verbrandings- en elektromotor levert een totaal systeemvermogen van 327 pk/241 kW en een overvloedig koppel van 500 Nm, wat de CX-60 PHEV tot Mazda’s krachtigste seriemodel ooit maakt. De Mazda CX-60 PHEV kan dan ook indrukwekkende prestaties voorleggen, met een sprint van 0 tot 100 km/u in 5,8 seconden.

Toch kan Mazda’s nieuwe PHEV uitmuntende milieucijfers naar voren schuiven. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot over de gemengde WLTP-cyclus bedragen respectievelijk 1,5 l/100 km en 33 g/km.

Zo biedt de Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV een zuiver elektrisch rijbereik van 63 kilometer bij snelheden van 100 km/u of minder.

De nieuwe Mazda CX-60 staat op de veelzijdige, schaalbare Skyactiv-architectuur (Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture) met talloze verbeteringen voor een uitstekende wegligging. Die gebruiken Mazda’s mensgerichte benadering en bieden onder meer een erg stijf koetswerk, dat bijdraagt tot alerte responsen zonder vertraging, zetels die alle inzittenden helpen om in balans te blijven tijdens het rijden, een ophanging die het koetswerk onder controle houdt en Mazda’s unieke KPC-systeem (Kinematic Posture Control) om het postuur van de wagen te optimaliseren.

Doordat de hoogspanningsbatterij zo laag mogelijk in het koetswerk tussen de voor- en achteras werd geplaatst, geniet de nieuwe Mazda CX-60 PHEV een uitzonderlijk laag zwaartepunt. Dat zorgt samen met de permanente vierwielaandrijving met asaangedreven koppeloverdracht tussen de assen voor superieure rijeigenschappen, zodat hij niet moet onderdoen voor de toppers in het prestigesegment.

De volledig nieuwe Mazda CX-60 PHEV kan ook schermen met het complete gamma bestuurderondersteunende veiligheidstechnologieën uit het i-Activsense-arsenaal, dat een onberispelijke actieve veiligheid garandeert en naar een vijfsterrenscore bij de EuroNCAP-crashtests streeft.

De Mazda CX-60 is uitgerust met tal van nieuwe actieve veiligheidssystemen: See-Through View (een 360°-camera van de nieuwste generatie, die de zichtbaarheid bij lage snelheden verbetert), Turn Across Traffic Assist, de voetgangersdetectie SBS-R, Emergency Lane Keeping, i-Adaptive Cruise Control (i-ACC) en BSM Vehicle Exit Warning.

Met de lancering van de CX-60 PHEV zet Mazda een belangrijke stap om zijn ambities te realiseren en tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. De komende jaren zal Mazda zich verder toeleggen op de elektrificering van een brede waaier nieuwe producten. Zo zal de Mazda MX-30 REV een permanente elektrische aandrijving combineren met een generator, aangedreven door een wankelmotor, om zo een onbeperkt rijbereik te verzekeren. In 2023 zal de constructeur een nieuw model lanceren dat groter is dan de CX-60 en drie zetelrijen telt.

In het totaal plant Mazda de komende drie jaar vijf nieuwe geëlektrificeerde producten op basis van zijn multifunctionele platform. Na 2025 zal de onderneming zijn gloednieuwe schaalbare Skyactiv EV-architectuur lanceren, een unieke technologie die Mazda in staat zal stellen om op efficiënte wijze elektrische wagens van alle formaten te bouwen op basis van een gemeenschappelijk platform.

 

bron: mazda-press